Chladné počasie vyháňa škodcov do vyhriatych domácností, chráňte sa poistením

S prichádzajúcou zimou hľadajú zvieratá a hmyz útulné a teplé miesto. Škodcovia často nachádzajú skrýšu v domoch, chalupách alebo autách, kde môžu napáchať značné škody. Poradíme vám, ako sa pred nimi účinne chrániť, zabezpečiť potraviny a čo robiť, ak už niečo poškodili.

Škodcovia dokážu narobiť veľkú neplechu

Na jeseň a v zime by ste mali spozornieť najmä pred kunami, hlodavcami a moľami. Kuny rady vyhľadávajú teplo v podkroviach domov alebo v motorových priestoroch áut. Okrem obhrýzania izolácie a káblov dokážu napáchať škody aj na drevenej konštrukcii. Svoje teritórium si značkujú silno páchnucim sekrétom.

Myši a potkany zase radi okupujú pivnice, sklady potravín či okolie odpadu. Okrem kontaminácie potravín a šírenia chorôb hryzú do čohokoľvek, aby si obrúsili zuby. Poškodzujú káble, nábytok, oblečenie aj elektroniku.

Špeciálnou kategóriou sú mole, ktoré si robia zálusk na textílie a potraviny. V šatníkoch a komodách ničia oblečenie, koberce, záclony. V špajzi znehodnocujú múku, obilniny, sušené ovocie, oriešky. Larvy molí sa živia keratínom – stavebnou látkou vlny, srsti, peria.

Foto: Shutterstock

Ako sa účinne brániť?

Najlepšou obranou je prevencia. Dôkladne skontrolujte a utesnite všetky potenciálne vstupy do domu či auta. Pozornosť venujte hlavne vetracím otvorom, dieram okolo potrubí, prasklinám v múroch. Namontujte mriežky proti hmyzu a hlodavcom.

V okolí domu neponechávajte odpad a zvyšky potravín. Odstráňte aj potenciálne úkryty ako kopy dreva, lístia a iný neporiadok. Potraviny skladujte v uzatvárateľných nádobách, ideálne kovových alebo sklených.

Účinnou prevenciou proti moliam je pravidelné vetranie, vysávanie a pranie textílií. Do šatníkov umiestnite sáčky s levanduľou, cédrové bloky alebo špeciálne repelenty. Myslite na to, že každá zle uzatvorená potravina ich môže prilákať naspäť.

Pomôcť môžu aj domáce zvieratá ako mačky či fretky, ktoré lovia hlodavce. Populárne sú ultrazvukové plašiče hmyzu a hlodavcov, aj keď ich účinnosť je sporná.

Čo robiť, keď škodca už niečo poškodil

Ak preventívne opatrenia nezabrali a škodca vám už stihol niečo poškodiť, je načase konať. V prvom rade sa ho pokúste odchytiť a vyhnať. Na to poslúžia pasce, plašiče alebo profesionálne deratizačné a dezinsekčné služby.

Následne zistite rozsah škôd a pred nahlásením škodovej udalosti si „miesto činu” zdokumentujte, či už ide o fotografie alebo doklady o vykonaných opatreniach proti škodcom.

Mnohé škody môžu byť kryté poistením majetku (domácnosti, nehnuteľnosti alebo havarijným poistením auta). Napríklad Union poisťovňa ponúka v rámci poistenia majetku aj krytie škôd spôsobených divou zverou, hmyzom a hlodavcami.

ZDIEĽAJ NA:

Zapojte sa do diskusie. Vaše názory sú vítane!

komentárov